maandag, mei 20, 2024
No menu items!

12 meest extreme plaatsen in de VS

In een land van extremen is het moeilijk om in iets uit te  blinken. Van het kleinste dorp tot de warmste plek op aarde, deze 12 plaatsen omvatten enkele van de wonderen in de VS.

De Verenigde Staten van Amerika zijn altijd al een land van extremen geweest. Europese ontdekkingsreizigers waren onder de indruk van de grootsheid van het land, en generaties immigranten zijn hier aangekomen met de grootst mogelijke dromen. We overlopen hier Amerika’s hoogste hoogte, diepste diepte en een aantal andere extremen. 12 plaatsen belandden op onze shortlist.

Warmste dorp: Lake Havasu City, Arizona

Death Valley mag dan wel de heetste plek van Amerika zijn, met temperaturen van 56.7°C, maar Lake Havasu City in Arizona verdient goud voor de warmste plaats waar echt mensen wonen. Meer dan 50,000 mensen trotseren hier zomers van 49°C. Wat mensen hier houdt, trekt ook duizenden toeristen, namelijk de mogelijkheid om te varen, vissen en wandelen tussen vulkanisch gesteente. Lake Havasu biedt ook 2 onverwachte attracties: een dozijn miniatuur vuurtorens langs de oevers van het meer, en London Bridge, van Londen gekocht in 1968 voor meer dan 2 miljoen dollar, verscheept en meer 5000 mijl verder in Arizona weer opgebouwd. De brug is nu de tweede populairste toeristische attractie in de staat, na de Grand Canyon.

Koudste dorp: Fairbanks, Alaska

Met een gemiddelde wintertemperatuur van lager dan -20°C en maxima van 5°C zou je je afvragen wat bezoekers naar Fairbanks brengt. De inwoners zijn wel warm en gastvrij en de goldrush geschiedenis is nog zichtbaar in het Pioneer Museum, maar de meeste toeristen komen hier voor de Aurora Borealis, ook wel het Noorderlicht genoemd. De aurora is op een maximum in 2013 door de hoge zonne-activiteit aan het einde van een 11-jarige cyclus. De lucht is gevuld met helder blauwe, groene en rode patronen gedurende meer dan 200 nachten per jaar. De beste tijd is van augustus tot april, wanneer je tijdens een verblijf van 3 nachten 80% kans hebt op een heldere nacht.

Meest oostelijke punt: St. Croix, U.S. Virgin Islands

Het grondgebied van de Verenigde Staten strekken zich zeer ver uit over de aardbol, en de award voor het meest oostelijke punt gaat niet naar de oostkust in Maine, maar naar het kleine St. Croix, op de Virgin Islands. Dat betekent dat je met een toelating om de VS binnen te komen, kan genieten van een mix van de Caraïbische, Nederlandse, Franse, Britse, Spaanse en Deense cultuur in een pakket van nog geen 23 mijl lang en 8 mijl breed. Naast de voordehand liggende recreaties op een paradijselijk eiland (zwemmen, snorkelen, zonnebaden, goed eten, ..) biedt St. Croix ook de oude architectuur van Christiansted, met huizen uit de 18e eeuw, en een “regenwoud” bij de westelijke kust.

De U.S. Virgin Islands zijn het makkelijkst te bezoeken met een cruise. Amerika Reis bezocht de Amerikaanse Maagdeneilanden tijdens een cruise naar St. Thomas en St. John in 2018.

St.-John - Virgin Islands National Park
Virgin Islands National Park in St. John, U.S. Virgin Islands

Meest westelijke punt: Amerikaans Samoa

De meeste mensen zijn verwonderd dat het Amerikaanse grondgebied verder westelijk gaat dan Frans Polynesië in de Stille Oceaan. Makkelijk te missen op de kaart, maar Amerikaans Samoa beloont diegenen die de tocht maken met prachtige bergketens, zachte rivieren en vriendelijke inwoners die spontaan voor je beginnen te zingen (en je uitnodigen om mee te doen) op de bus. Met een populatie van slechts 65.000 mensen heb je alle plaats op de witte zandstranden. Bezoek Amerikaans Samoa tijdens het droge seizoen, van mei tot oktober. De enige rechtstreekse vluchten naar Amerikaans Samoa komen van Samoa en Honolulu, dus plan je bezoek best tijdens een trip langs de eilanden in de Stille Oceaan.

Lees ook  Naar Disneyland? Niet zonder vaccinatie..

Hoogste punt: Mount McKinley, Denali National Park, Alaska

Denali National Park zou een fantastische bestemming zijn, ook al was de hoogste plek van  Noord-Amerika, de 6194m hoge Mount McKinley, er niet te vinden was Het park omvat 6 miljoen hectaren, waardoor bezoekers zich verplaatsen langs de 148km lange Park Road, parallel met de Alaska Range, en waarlangs je bij enkele bezoekerscentra en kampeergronden komt. Het park heeft zelfs zijn eigen ‘Big Five’, een Noord-Amerikaanse variant op de populaire Afrikaanse safari hitlist: Als je geluk hebt, zie je een rendier, kariboe,  dunhoornschaap, wolven en grizzly beren. Hoewel het park het ganse jaar geopend is, bezoeken de meeste mensen het van midden mei tot midden september, wanneer de meeste bezoekerscentra zijn geopend. Bustours tijdens de zomer zijn een aangename manier om de hoogtepunten van het park te beleven.

Laagste plaats: Death Valley, Californië en Nevada

Death Valley is niet enkel de laatste plaats in de VS – Badwater Basin ligt 86m onder zeeniveau – maar ook de warmste en droogste. Dit gedeelte van de Mojave en Colorado woestijn in Californië en Nevada is gekend voor de temperaturen van boven de 40°C gedurende 5 maanden per jaar. Het record was 57°C, gemeten in 1913. Dit wil zeker niet zeggen dat het geen populaire toeristische bestemming is. Integendeel, de unieke vegetatie en geografie trekken hordes toeristen.

Lees hier meer over Death Valley National Park.

Amerika Reis reed in 2012 langs Death Valley National Park. Ons verslag lees je hier.

Badwater Basin in Death Valley National Park
Badwater Basin in Death Valley National Park

Oudste dorp: Acoma, New Mexico

In de VS wordt al snel het woord ’traditie’ gebruikt voor dingen als de Super Bowl, die slechts 50 jaar oud zijn. Acoma, New Mexico, komt dus voor velen als een verrassing. Dit dorp, oorspronkelijk gesticht door Native Americans, dateert van 1150 en is dus ouder dan vele Europese Middeleeuwse kathedralen. Op ongeveer een uurtje van Albuquerque kan je het Sky City Cultural Center bezoeken voor een tour door een oude pueblo, het Acoma Pueblo Indian Museum ontdekken en traditionele kunstwerken kopen.

Grootste stad: New York City

New York is de dichtstbevolkte stad van de VS sinds de eerst raad in 1790, maar het was pas na de inauguratie van Erie Canal in 1825 dat de bevolking echt explodeerde, met bijna een verdrievoudiging tegen 1840. Door het verbinden van de Hudson rivier met Lake Erie, kwam New York in een nieuw tijdperk van handelen en welvaart, met de economische rol die de stad ook vandaag nog heeft. Voor bezoekers vertaalt de welvaart zich in ongekende kunstcollecties, theaters en restaurants. En terwijl wereldklasse museums zoals het Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim een hoge donatie vragen, biedt New York ook de beste low-cost of gratis attracties ter wereld, waaronder de kerstversiering in de winkels, de gigantische kerstboom bij het Rockefeller Center, en de openbare skateparken.

Lees ook  Verplicht tijdslot reserveren voor Arches National Park in 2022

Verken New York City in 4 dagen met onze tips.

>> Reis met AmerikaPLUS zelf naar New York om de stad te verkennen

New York Top Of The Rock
New York City vanop Top of the Rock.

Kleinste dorp: Buford, Wyoming

Kleiner dan Buford is niet mogelijk. Waarom? Het dorp telt maar 1 inwoner, Don Simmons, eigenaar van The Buford Trading Post, een tankstation en een winkel. Als je een roadtrip maakt langs Interstate 80, is een tussenstop in Buford (tussen Cheyenne en Laramie) een aanrader, al was het maar om thuis te kunnen vertellen dat je er bent geweest. En sinds het dorp in september werd verkocht op een veiling, is het niet zeker hoe lang het deze titel nog zal dragen.

Geboorteplaats van de meeste presidenten: Virginia

Hoewel de meeste scholieren in de VS weten dat 4 van de 5 eerste presidenten (Washington, Jefferson, Madison, en Monroe) werden geboren in Virginia, is de lijst hier niet door beperkt: Harrison, Tyler, Taylor, en Wilson kwamen op de wereld in deze staat. Deze historische densiteit is te zien in de variatie aan attracties in Virginia, waaronder het historische centrum van Richmond, het heropgebouwde Williamsburg, het domein van Washington in Mount Vernon, het huis dat Jefferson voor zichzelf ontwierp in Monticello, het National Cemetery in Arlington en slagvelden uit de burgeroorlog in Manassas en Fredericksburg.

Grootste meer: Lake Superior

Met een oppervlakte van 83.000 km², is Lake Superior niet alleen het grootste meer van de VS, maar ook het grootste zoetwater meer van de wereld. Het meer is begrensd door Ontario, Minnesota, Wisconsin en Michigan en is het noordelijkste en meest westelijke meer van de Great Lakes. Het werd uitgesleten door gletsjers, 10.000 jaar geleden en is zo groot dat het een eigen klimaat heeft. Naast de vele mooie parken en stranden, is Isle Royale National Park waarschijnlijk het meest de moeite waard.

Langste rivier: Mississippi

De Mississippi stroomt van Lake Itasca, in Minnesota, tot in de Golf van Mexico. Een tocht van 3734km door of langs 10 staten, terwijl hij water afvoert uit 31 staten tussen de Rocky Mountains en de Appalachen. Er liggen vele grote steden langs de rivier, zoals Minneapolis, St. Paul, St. Louis en Memphis, maar als je er echt een stad moet uitkiezen, ga dan naar de monding, naar New Orleans, voor de authentieke Jazz in Preservation Hall, een ritje in een van de historische trams, de unieke keuken en het uitgaansleven in French Quarter.

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels

No posts to display