zaterdag, mei 18, 2024
No menu items!

21 augustus 1959: Hawaii

Exact 54 jaar geleden werd Hawaii de 50ste staat van de Verenigde Staten van Amerika. “The Aloha State” was al sinds 1898 Amerikaans grondgebied, maar pas in 1959 werd er door 93% van de bevolking gestemd voor toetreding tot de Verenigde Staten als 50ste staat.

 

De geschiedenis van Hawaii gaat echter veel verder terug. Zo een 1500 jaar geleden kwamen de eerste polynesiërs van de Markiezenarchipel op Hawaii aan. Ze vaarden 3200 km over zee in een kano. 500 jaar later kwamen er mensen van Tahiti naar Hawaii, samen met hun godsdienst. De Hawaiiaanse cultuur werd door hen gesticht. Zo ontwikkelde zich de kunst van de hula en de surfsport.

In 1778 landde kapitein James Cook op Kauai. Hij noemde de eilanden de ‘Sandwich eilanden’, ter ere van the Earl of Sandwich. Cook opende zo de deur naar het westen. Hij werd echter een jaar later vermoord in Kealakekua Bay. Kamehameha verenigde de volkeren van de verschillende eilanden in een koninkrijk in 1791. In 1820 kwamen de eerste protestantse missionarissen naar Hawaii. De eilanden werden een haven voor zeevaarders, handelaars en walvisjagers.

De westerse invloed bleef groeien en in 1893 pleegden Amerikaanse kolonisten een vreedzame, maar nog steeds controversiele staatsgreep. In 1898 werd Hawaii dan Amerikaans grondgebied.

Op 7 december 1941 werd Pearl Harbor aangevallen door Japan. De Verenigde Staten werden zo betrokken bij WOII. Vier jaar later, op 2 september 1945, tekende Japan de onvoorwaardelijke overgave op de USS Missouri, welke nog steeds in Pearl Harbor ligt.

Vandaag is Hawaii de plaats bij uitstek om de sfeer van ‘Aloha’ op te snuiven. De temperatuur is er bijna constant, met 29 grC in de zomer en 27 grC in de winter. Surfen is er een nationale sport en de natuur is adembenemend.

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels

No posts to display