zondag, mei 19, 2024
No menu items!

Elektrische stoel maakt comeback

De Amerikaanse staat Tennessee gaat doodvonnissen weer voltrekken met de elektrische stoel als de middelen om een dodelijke injectie te geven niet voorhanden zijn. Ook in het noordelijker gelegen Wyoming wordt nagedacht over alternatieve doodstraffen. Daar overweegt de staat het vuurpeloton weer in te voeren.

De eerste handtekeningen voor verandering in Tennessee zijn al gezet. Gisteren ondertekende de Republikeinse gouverneur Bill Haslam een wet die het mogelijk maakt de elektrische stoel nieuw leven in te blazen. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden van Tennessee stemden in april al met grote meerderheden voor het voorstel.

Tennessee is de eerste Amerikaanse staat die de elektrische stoel als enige optie aanbiedt aan terdoodveroordeelden, weet Richard Dieter van het Death Penalty Information Center in Washington. Hij verwacht dat executiebesluiten juridisch zullen worden aangevochten, omdat het gaat om wrede en ongebruikelijke straffen.

Maar zulke wrede en ongebruikelijke straffen moeten toch humaan voltrokken worden, vinden ze in Amerika. Dat lukte de laatste paar keer niet. De dodelijke injectie die de terdoodveroordeelde in slechts een paar minuten om het leven moest brengen, faalde. Zo stierf de 38-jarige Clayton Lockett vorige maand pas na 44 minuten aan een hartstilstand. Dennis McGuire (53) bleef in februari minutenlang naar adem happen nadat hij de injectie toegediend had gekregen.

Allemaal het gevolg van een teruglopende voorraad van dodelijke cocktails geleverd door Europese leveranciers. Sinds de Europeanen principieel weigeren mee te werken aan de doodstraf, moeten de staten zelf met oplossingen komen. Sommigen experimenteerden zelf met dodelijke mengsels – het geval bij Lockett en McGuire- , maar nu grijpen ze dus liever terug naar straffen uit het verleden. “Zo’n vuurpeloton klinkt als het Wilde Westen, maar is waarschijnlijk de meest humane manier om iemand te doden”, zei politicus Paul Ray onlangs nog in Utah.

Lees ook  Belg stichtte New York

Rays uitspraak komt na flink wat kritiek op de dodelijke injectie. “Artsen mogen volgens de medische richtlijnen ook niet meewerken aan de doodstraf. De mensen die de dodelijke cocktails samenstellen zijn daarom niet medisch onderlegd. Ze zullen vast een medisch boek hebben opengeslagen, maar verstand van zaken hebben ze niet.  Het gaat hier echt om amateurwetenschappers.”

Het Amerikaanse hooggerechtshof stak gisteren op het laatste moment een stokje voor een geplande executie in Missouri. Het hof gaf geen toelichting op zijn besluit, maar verwees de zaak van Russell Bucklew terug naar een lagere rechtbank.

Bron: trouw.nl

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels

No posts to display