zondag, mei 19, 2024
No menu items!

Trump herbekijkt Visa Waiver Program en ESTA

Trump heeft een executive order ondertekend waardoor het Visa Interview Waiver Program (VIWP) met onmiddellijke ingang wordt stopgezet. Dit heeft NIETS te maken met het Visa Waiver Program (VWP) dat gebruikmaakt van ESTA. 

Het is deze paragraaf in de executive order die het VIWP stopzet: “the Secretary of State shall immediately suspend the Visa Interview Waiver Program and ensure compliance with section 222 of the INA, 8 U.S.C. 1222, which requires that all individuals seeking a nonimmigrant visa undergo an in-person interview, subject to specific statutory exceptions.”

Het komt er dus op neer dat iedereen die een visum aanvraagt om naar de VS te reizen op interview zal moeten komen op de ambassade. Ook wie een vernieuwing van een visum aanvraagt, moet op interview. Onder het VIWP was dit niet nodig bij een verlenging van een visum.

Er wordt dus niets gezegd over wijzigingen aan de ESTA procedure, dus personen uit landen die in het VWP zitten kunnen nog steeds naar de VS reizen na het verkrijgen van een ESTA reistoestemming.

In VTM NIEUWS zei Belgisch minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, echter dat Trump ook heeft beslist het Visa Waiver Programma te herbekijken. Jambon zei: “Hij gaat het gedurende dertig dagen bekijken en dan 60 dagen overleg plegen.” 

Bij VRT vulde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, de uitspraken van Jambon aan: “De komende negentig dagen zal gekeken worden of ons land genoeg informatie uitwisselt met de VS. Als dat niet zo is, hebben wij ook een probleem”.

Het is dus nog afwachten of Trump ook gaat morrelen aan de ESTA reistoestemming…

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels

No posts to display