zondag, juni 16, 2024
No menu items!

New York City in 4 dagen

New York leent zich ideaal voor een citytrip, maar wat kan je allemaal doen in die paar dagen? De volgende planning hebben wij gebruikt voor onze trip naar de Big Apple in 2014 en is perfect te doen zonder gehaast te zijn.

Dag 1

De meeste vluchten vanuit Europa komen rond de middag aan, dus de planning start met een halve dag.

Central Park

Een oase van rust in het midden van Manhattan. Met zo’n 25 miljoen bezoekers per jaar is het 341 ha grote park het meest bezochte park in de Verenigde Staten.

Central Park Zoo

Kleine zoo in Central Park. De hoofdattracties zijn de pinguins, ijsberen en rode panda’s.

New York City Central Park Zoo

Strawberry Fields

Een traanvormig deel van Central Park, vlakbij de Dakota Building, opgedragen aan John Lennon.

Bethesda Fountain and Terrace

De fontein werd gebouwd in 1873. Het beeld, Angels of the Waters, werd ontworpen ter gelegenheid van het eerste drinkwatersysteem van de stad in 1842.

The Dairy

Dit prachtige gebouw is van natuursteen en wordt gebruikt als informatiecentrum. Men kan hier wandelroutes en plattegronden verkrijgen.

Twin Towers of Central Park West

Deze 2 torens werden gebouwd in 1929 en zijn een bekend zicht aan de rand van Central Park.

New York City Central Park

Lincoln Center

Groot complex gewijd aan de wereld van de muziek, opera, theater en dans.

Metropolitan Opera House

De Metropolitan Opera in New York, in de volksmond ook wel Met genoemd, is het belangrijkste operagezelschap van de Verenigde Staten.

Dag 2

Een drukke dag. Een wandeling van Union Square tot Herald Square, met daartussen een goed gevuld programma.

New York City Walk

Union Square

Groot plein in het midden van Manhattan. De wandeling start hier.

Madison Square Park

Rond het park staan enkele bekende gebouwen waarond het Flatiron Building. Het park leent ook zijn naam aan de concertzaal Madison Square Garden.

Flatiron Building

Het ‘Strijkijzergebouw’ was een van de eerste wolkenkrabbers in New York. Het was lang het hoogste gebouw van New York. Het gebouw kreeg zijn naam door de specifieke vorm, die doet denken aan een strijkijzer.

New York City Flatiron Building

Bryant Park

Park gelegen in Midtown Manhattan. Het park ligt midden tussen de wolkenkrabbers. Het bekendste gebouw in het park is de New York Public Library.

New York Public Library

Wereldberoemde openbare bibliotheek. De leeszaal is een van de meest gefotografeerde plaatsen van New York.

Grand Central Terminal

Hoofdtreinstation van New York. Het station heeft de meeste perrons ter wereld: 44 perrons en 67 sporen. Vooral de grote inkomhal met de sterrenhemel moet je gezien hebben. Er zijn ook talloze winkeltjes en eettentjes.

Lees ook  Ticket nodig om Glacier National Park te bezoeken in 2022
New York City Grand Central Terminal

Chrysler Building

Wolkenkrabber in New York die tot 1931 het hoogste gebouw ter wereld was. Vooral de versieringen en de spits doen nog denken aan de auto’s van Chrysler.

Daily News Building

Art-Deco wolkenkrabber van 145m hoog. Het gebouw was het hoofdkwartier van New York Daily News tot in 1995.

United Nations Headquarters

Hoewel op Amerikaans grondgebied, is het gebouw en omgeving internationaal gebied. Hier verzamelen de VN Veiligheidsraad en de algemene vergadering van de VN.

Rockefeller Center (Top of the Rock)

Complex van 19 commerciële gebouwen, gebouwd tussen 1929 en 1940. Het gebouw is wereldberoemd door de kerstboom die er elk jaar wordt gezet. Op de hoogste verdieping van het Rockefeller Center vind je Top of the Rock, een uitkijkplatform met prachtig zicht op Central Park en het Empire State Building.

New York City Top Of The Rock View Empire State Building

Times Square

De naam van dit plein is afgeleid van het hoofdkantoor van The New York Times. Het is het culturele centrum van de stad met talrijke ledschermen en de theaterwijk Broadway.

New York City Times Square

Herald Square

Plein genoemd naar de New York Herald, een vroegere krant die er haar hoofdkwartier had. Het bekendste gebouw aan het plein is Macy’s.

Macy’s

Macy’s op Herald Square is volgens Guinness World Records het grootste warenhuis ter wereld, 198.500 m².

Dag 3

Vandaag staan enkele iconen van New York op het programma.

9/11 Museum

We starten de dag op Ground Zero, de plaats waar vroeger de 2 torens van het World Trade Center stonden. Nu is het een gedenkmonument voor de slachtoffers van de aanslag van 11 september 2001. Onder de 2 vierkante vijvers met de namen van de slachtoffers is een museum ondergebracht met stukken staal uit de 2 torens, vernielde brandweerwagens en een hoop foto’s om de gebeurtenissen te herdenken. 

New York City 9/11 Museum

One World Observatory

Observatiedeck op het nieuwe One World Trade Center.

Battery Park

Stadspark van 8,5 ha groot op het zuidelijkste punt van Manhattan. Van hieruit vertrekken de boten naar Liberty Island.

Vrijheidsbeeld + Ellis Island

Met de ferry kan je naar Liberty Island, waar het Vrijheidsbeeld staat. Het beeld was een cadeau van Frankrijk ter herdenking van 100 jaar Verenigde Staten. Na het bezoek kan je verder naar Ellis Island, de plaats waar miljoenen migranten de VS zijn binnengekomen. Nu is het een museum.

New York Stock Exchange

De New York Stock Exchange is de grootste aandelenbeurs ter wereld. De façade van het beursgebouw is wereldberoemd.

Lees ook  Kerstmis op Fifth Avenue in New York
New York City Stock Exchange

Trinity Church

Deze kerk in Zuid-Manhattan werd ingewijd op 1 mei 1846. In die tijd domineerde de 86m hoge toren de skyline van New York. Nu is de kerk ingesloten door hoge kantoorgebouwen.

Federal Reserve Bank

Onder het gebouw van de New Yorkse Fed huist een ontzagwekkende bankkluis waar goudstaven bewaard worden van meer dan honderd centrale banken, regeringen en internationale organisaties, goed voor zowat een kwart van al het goud ter wereld.

Empire State Building

’s Avonds kan je het Empire State Building bezoeken. Dit gebouw van 381m was van 1931 tot 1972 het hoogste gebouw ter wereld. Klim tot de 86ste verdieping, waar je een prachtig uitzicht over New York City hebt.

New York City Empire State Building Evening View

Dag 4

Nog een drukke dag, met een lange wandeling en enkele musea.

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge is een hangbrug over de East River die Manhattan en Brooklyn verbindt. Neem de metro naar Brooklyn en wandel dan over de brug naar Manhattan. Onderweg heb je een prachtig zicht op de skyline van New York.

New York City Brooklyn Bridge

Chinatown

Wijk in Manhattan waar zowat 300.000 aziaten wonen.  Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister in New York met vele aziatische winkeltjes en restaurants.

Criminal Courts Building

Dit gebouw huisvest alle afdelingen van justitie in New York. 

Little Italy

Dit was vroeger de buurt waar de Italiaanse migranten zich vestigden. Nu vind je er vooral winkeltjes en Italiaanse restaurants.

New York City Little Italy

Economy Candy

Deze snoepwinkel bestaat al sinds 1937 en is een legende in New York. Je vind er echt alles om te snoepen.

Neem de metro naar Times Square en ga van daar weer tevoet verder.

Intrepid Sea Air Space Museum

Het museum is ondergebracht in het vliegdekschip USS Intrepid. Na jaren dienst tijdens WOII, de Vietnam oorlog en voor het ophalen van ruimtecapsules voor NASA, werd het schip omgebouwd tot museum. Je kan het ganse schip bezoeken en op het dek staan talloze gevechtsvliegtuigen.

American Museum of Natural History

Het museum is een van de bekendste natuurhistorische musea ter wereld met een indrukwekkende collectie.

New York City Museum For Natural History

Guggenheim

Het Solomon R. Guggenheim Museum is een museum voor moderne kunst aan 5th Avenue en is wereldberoemd door het prachtige gebouw.

Bloomingdales

Bloomingdales is de favoriete shopping mall voor veel New Yorkers. Dit is de plek waar ze hun design kleding kopen. Het aanbod is dus nogal aan de dure kant.

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels