vrijdag, juli 19, 2024
No menu items!

Kabeltrams zijn onlosmakelijk verbonden met San Francisco. Deze trams hebben geen motor, maar worden voort getrokken door kabels om de steile hellingen van de stad te kunnen bedwingen.

Kabeltram

De kabeltrams bestaan al een eeuwigheid. De eerste lijn, Clay Street Hill Railroad, werd geopend op 1 september 1873 en was een gigantisch succes.  De jaren nadien volgden vele andere routes. Tegen 1889 waren alle routes samen 85km lang, van het Ferry Building tot het Presidio, van Golden Gate Park tot Castro en Mission.

De Grote Aardbeving en Brand op 18 april 1906 gooide echter roet in het eten. Grote delen van San Francisco waren verwoest en alle lijnen waren defect. Tegen die tijd waren er echter ook al goede elektrische trams, die goedkoper waren om te bouwen en onderhouden. De kabeltrams hadden wel het voordeel dat ze beter de steile hellingen op konden rijden. Enkele kabeltram lijnen werden dus nog behouden: Powell-Mason, Powell- Hyde en California. In 1946 leidde de beschikbaarheid van goedkope bussen er toe dat de toenmalige burgemeester , Lapham, liet weten zo snel mogelijk van de kabeltrams af te willen.

Kabeltram Routes

Friedel Klussmann ging hier echter niet mee akkoord en voerde campagne om de kabeltrams te behouden. Ze was er van overtuigd dat de trams van onschatbare waarde waren voor de stad. Toeristen komen namelijk naar de stad voor een ritje op een kabeltram. Na een intensieve mediacampagne  slaagde ze er in om een wet te laten stemmen die de stad verplicht de Powell Street Cable Car System te behouden.

Het is dus dankzij Friedel Klussmann dat we vandaag nog kunnen genieten van een ritje op een kabeltram!

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels