vrijdag, juli 19, 2024
No menu items!

Hoeveel fooi moet je geven?

Wanneer de bellboy je opwacht aan de deur, is het waarschijnlijk niet omdat hij van je gezelschap geniet. Wanneer de serveerster je blijft vragen of alles OK is, is het waarschijnlijk niet omdat ze je leuk vindt. Ze bieden je enkel de best mogelijke service, zodat je hen een mooie fooi zou geven. Fooien geven is dan ook een Amerikaanse traditie die je zeker moet kennen.

Fooien geven is iets typisch Amerikaans en kan een beetje verwarrend zijn voor toeristen. Serveersters, barmannen, taxichauffeurs, portiers, bellboys, kamermeisjes etc. werken in de dienstensector en worden vrij slecht betaald. Amerikanen beslissen graag zelf hoeveel de service waard was en laten zelf hun waardering blijken door de fooi. Fooien zijn dus een deel van het salaris. Het geven van een fooi is dus bijna verplicht en er zijn enkele richtlijnen voor verschillende diensten.

Hoeveel fooi geef je?

  • In een restaurant bedraagt de fooi normaal tussen 15% en 20% van de rekening (zonder belasting). Dit is ongeveer 2 tot 2,5 keer de belasting. Een fooi is niet nodig in fast food restaurants of bij self-service. Barmannen krijgen ongeveer 50 cent per drankje.
  • Op hotel laat je minstens 1$ per dag achter voor de persoon die je kamer proper maakt. Laat elke dag een bedrag achter, en niet pas op het einde het ganse bedrag, aangezien niet elke dag dezelfde persoon je kamer opruimt. Bellboys krijgen 1$ a 2$ per tas, afhankelijk van het gewicht. Nadat de portier een taxi heeft geroepen en de deur voor je opent, verwacht hij ongeveer 1$.
  • Tel ongeveer 15% bij de prijs van de taxi, 20% als je bagage bij hebt. Valet parking is een $2 waard, wanneer men je auto brengt.
Lees ook  Compensatie voor vertraagde vlucht

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels