zaterdag, mei 25, 2024
No menu items!

Grand Canyon National Park

Veel Amerikaanse bezienswaardigheden inspireren mensen om het groots te zien, maar geen enkele kan tippen aan de buitenaardse schaal van de Grand Canyon. Het is niet de diepste (de Kali Gandaki Gorge in Nepal is veel dieper) of de breedste (Capertee Valley in Australie is zowat 1 km breder en langer dan de Grand Canyon) kloof ter wereld, maar is wereldberoemd om de overweldigende grootte en het kleurrijke landschap.

Elk jaar bezoeken bijna 5 miljoen mensen de 1.6 km diepe Grand Canyon. De meesten rijden van het ene uitkijkpunt naar het volgende langs de southrim. De bekendste stops zijn Grand Canyon Village, Hermits Rest en Desert View. De southrim is het best bereikbaar en is het hele jaar open.

De northrim is veel minder druk, maar is niet altijd bereikbaar. Hotels en restaurant zijn open van midden-mei tot midden-oktober. Op 2438 m boven zeeniveau, ligt de northrim 305m hoger dan de southrim. In vogelvlucht zijn beide kanten slechts 16km van elkaar verwijderd, maar om van de ene naar de andere kant te rijden moet je toch ongeveer 350 km doen. Ofwel 34 km tevoet langs de Kaibab Trails.

Zoals bij de meeste dingen die echt de moeite zijn, moet het mooiste zicht op de wanden van wel 1km hoog verdiend worden. Onderneem een trip naar de Colorado rivier, diep in de canyon, en je wordt beloond met een prachtig zicht op de ‘muren’ van de Grand Canyon. Liever geen uitputtende tocht? Dan kan je evengoed een wandeling langs de rand maken. De route langs de southrim brengt je langs talloze uitkijkpunten die telkens een ander beeld laten zien van deze immense kloof.

Lees ook  Bryce Canyon National Park

Hoe bezoeken

Grand Canyon Visitor Center

Bij een bezoek van 1 dag aan de South Rim, neem je best Hermit Road ten westen vanGrand Canyon Village voor de meest gekende uitkijkpunten. De weg is van maart tot november gesloten voor auto’s, maar gratis bussen rijden langs alle uitkijkpunten. Als je nog een dag hebt, kan je de Desert View Drive volgen ten oosten van Mather Point voor prachtige uitzichten over de Colorado rivier.

Bij een langer bezoek kan je aan de North Rim de Cape Royal Road nemen voor adembenemende uitzichten. Je kan natuurlijk ook tevoet de canyon in langs de Bright Angel Trail, of gaan raften op de Colorado.

Waar verblijven

Er zijn 4 kampeerterreinen in het park; reservaties kunnen worden gemaakt bij de reservatiedienst van het park. Phantom Ranch is het enige verblijf op de bodem van de canyon.

Grand Canyon in feiten:

  • Lengte: 446 km
  • Breedte: tot 29 km
  • Diepte: tot 1800 m
  • Oppervlakte: 4927 km2
  • Nationaal park sinds: 26 februari 1919

Praktische informatie

Grand Canyon National Park ligt in Arizona. De dichtstbijzijnde steden zijn Williams en Flagstaff. Je kan het park langs het noorden, North Rim, of het zuiden, South Rim, bereiken.

South Rim: vanuit Flagstaff, Arizona (125 km), neem US180 langs de San Francisco Peaks tot aan de South Entrance, of neem US89 naar Cameron en dan AZ64 naar de Desert View Entrance.

North Rim: neem AZ67 vanuit Jacob Lake door het Kaibab National Forest tot aan de North Entrance.

Grand Canyon National Park Map

De afstand tussen de North en South Rim is in vogelvlucht slechts 16 kilometer, maar om van de North naar de South Rim te rijden moet je 345 kilometer, ofwel 5 uur, in de auto zitten.

Lees ook  Route 66

De South Rim is het hele jaar door open. De faciliteiten aan de North Rim zijn gesloten van midden oktober tot midden mei. AZ67 is meestal gesloten van eind november tot midden mei door sneeuw. De wandeling naar de bodem van de canyon doe je best in de lente of herfst.

Het bezoekerscentrum ligt bij Mather Point en is open op volgende uren:

  • Maart tot oktober: 8u00 tot 18u00
  • November tot februari: 8u00 tot 17u00

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels

No posts to display