zondag, mei 19, 2024
No menu items!

Compensatie voor vertraagde vlucht

Wanneer je vlucht met vertraging aankomt op je bestemming, heb je in sommige gevallen recht op een compensatie van luchtvaartmaatschappij.

In 2005 werd Verordening 261/2004 ingevoerd in de Europese Unie. Deze regelgeving legt de regels vast voor wanneer een luchtvaartmaatschappij verplicht is om je een vergoeding uit te betalen. Het zijn regels van de Europese Unie, dus je hebt enkel recht op een compensatie indien:

 • je vlucht start vanuit een EU-land
 • als je vliegt van buiten de EU naar een land binnen de EU met een Europese luchtvaartmaatschappij

Voor vluchten van de VS naar Europa is het dus belangrijk om te weten of je met een Europese luchtvaartmaatschappij vliegt.

In volgende gevallen heb je recht op een vergoeding voor vluchten naar/van de VS:

 • Je vlucht heeft meer dan drie uur vertraging gehad
 • Je vlucht is kort voor vertrek geannuleerd
 • Je hebt je aansluitende vlucht gemist
 • Je bent geweigerd op de vlucht

Welke compensatie krijg je?

De compensatie waar je recht op hebt hangt af van de afstand van de vlucht. De prijs van je tickets is niet van belang.

Vluchtbestemmingen binnen de EU

 • €250 vergoeding bij een vlucht tot 1500 km
 • €400 vergoeding bij een vlucht van meer dan 1500 km

Vluchtbestemmingen buiten de EU

 • €250 vergoeding bij een vlucht tot 1500 km
 • €400 vergoeding bij een vlucht van 1500 km tot en met 3500 km
 • €600 vergoeding bij een vlucht van meer dan 3500 km

Let op: bij een vlucht van 3500 kilometer of meer en een vertraging tussen de drie en vier uur, heb je slechts recht op 50% van de vergoeding.

Lees ook  Fooien

Wanneer heb je geen recht op compensatie?

Indien er sprake is van ‘buitengewone omstandigheden’, zoals weersomstandigheden, stakingen, terrorisme, …, heb je geen recht op een vergoeding. Een technisch mankement aan het vliegtuig of een staking van het eigen personeel valt hier niet onder en geeft je recht op compensatie.

Hoe kan je weten of je recht hebt op compensatie?

Had je vlucht vertraging en wil je weten of je recht hebt op een vergoeding? Check het op EUclaim. Geef je vluchtgegevens in en zie direct of je recht hebt op compensatie.

Weigert je luchtvaartmaatschappij je een vergoeding uit te betalen? Dan kan je EUclaim een claim voor je laten indienen. Zij hebben de juridische expertise om te krijgen waar je recht op hebt. Indien nodig gaan ze met je zaak tot in de rechtbank en het kost je niets zolang ze geen vergoeding voor je hebben geregeld. Wanneer EUclaim een vergoeding voor je verkrijgt, ben je hen enkel 29% van de vergoeding + 33 euro schuldig. Dit bedrag wordt ingehouden op de uitbetaling van je compensatie.

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels

No posts to display