zondag, mei 19, 2024
No menu items!

Hoe wordt Clinton of Trump president van de VS?

Morgen is het zover, dan kiezen de Amerikanen een nieuwe president. Clinton of Trump? Geen idee wie zal winnen, maar het is zeker dat het spannend wordt. Maar hoe gaan de presidentsverkiezingen in zijn werk?

Om president te worden moet je eerst en vooral een “natural-born citizen” van de Verenigde Staten zijn. Wat dit net inhoudt, wordt niet duidelijk gespecificeerd. Er wordt algemeen aangenomen dat één van je ouders de Amerikaanse nationaliteit moet hebben. Je moet wel minstens 14 jaar in de VS wonen. Er staat ook een leeftijdsgrens op het ambt van president. Je moet minstens 35 jaar oud zijn. Een bovengrens is er niet.

Iedereen die aan de voorwaarden voldoet, kan zich kandidaat stellen bij de partij waarbij hij/zij is aangesloten. Het jaar voor de presidentsverkiezingen vinden er dan voorverkiezingen plaats, waarbij binnen elke partij een kandidaat wordt verkozen. In elke staat worden een aantal afgevaardigden verdeeld bij de voorverkiezingen. De kandidaat die de meerderheid van de afgevaardigden achter zich krijgt, wordt genomineerd als kandidaat voor de presidentsverkiezingen.

In 2016 moest een kandidaat bij de Democraten 2383 van de 4765 afgevaardigden achter zich krijgen. Bij de Republikeinen waren 1237 van de 2472 afgevaardigden goed voor de nominatie. De officiële nominatie wordt aan een kandidaat gegeven tijdens de partij conventie.

Na de conventies kan de campagne van de genomineerden van start gaan. Het is nu 1 rechte lijn naar de verkiezingen in november. 

Bij de verkiezingen in november wordt de president niet rechtstreeks verkozen door de mensen die gaan stemmen. Bij de verkiezingen worden kiesmannen verdeeld tussen de kandidaten, afhankelijk van hun resultaat in elke staat. Het idee hierachter is een compromis tussen het kiezen van een president door het volk en de keuze van het Congres.

Lees ook  Enorme rots valt van El Capitan in Yosemite National Park

Het aantal kiesmannen dat per staat kan worden ‘gewonnen’ is afhankelijk van het aantal senatoren dat de staat heeft in het Congres. In totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen. In 48 staten en Washington D.C. krijgt de kandidaat met de meeste stemmen alle kiesmannen van die staat achter zich. In Main en Nebraska worden de kiesmannen verdeeld naargelang het aantal stemmen.

Om te winnen moet een kandidaat minstens 270 kiesmannen achter zich krijgen. De winnaar van de presidentsverkiezingen is dus eigenlijk nog niet bekend begin november, aangezien de kiesmannen hun stem nog moeten uitbrengen in het Congress. Hoewel de kiesmannen niet verplicht zijn te stemmen om de kandidaat die hun staan won, gebeurt het bijna nooit dat een kiesman voor een andere kandidaat stemt.

Door deze manier van werken kan het dus zijn dat de president die het grootste aantal stemmen achter zijn naam kreeg (en dus de ‘popular vote’ won), toch niet verkozen wordt tot president van de VS. Het aantal kiesmannen is belangrijker dan het aantal stemmen. Dit is 4 keer gebeurd in de geschiedenis van de verkiezingen, het recentst in 2000.

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels

No posts to display