zondag, mei 19, 2024
No menu items!

Noodtoestand in VS door sneeuwstorm

In Amerikaanse staten waaronder New Jersey, Massachusetts en New York geldt vanaf vanmiddag de noodtoestand vanwege een naderende sneeuwstorm. Aan de oostkust komt het openbare leven vanaf vanavond daardoor goeddeels tot stilstand.

“Aan het eind van de middag moet je thuis zijn, en wil je ook thuis zijn. In situaties zoals deze stranden mensen in hun auto. Het kan gaan om leven en dood, ik overdrijf niet”, zei gouverneur Andrew Cuomo van New York op een persconferentie. Hij liep daarmee vooruit op de naderende sneeuwstorm, die tot aan morgenmiddag plaatselijk voor bijna een meter sneeuw kan zorgen.

De eerste vlokken vielen vanochtend al. Vanaf vanavond gaat het zwaar sneeuwen en stormen. Het verkeer wordt op steeds meer plaatsen in de loop van maandagavond van de weg verbannen, zo lieten burgemeesters en gouverneurs weten. In hele staten zal het stil zijn op de wegen; alleen de nooddiensten mogen dan nog de weg op. Mensen die zijn gaan werken, moesten zich vanmiddag naar huis reppen, aldus de autoriteiten.

In New York worden de stadsparken vanaf vanavond gesloten. Duizenden vluchten vanaf de vliegvelden aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn geschrapt. Scholen en veel overheidsgebouwen blijven dinsdag dicht. Het openbaar vervoer – treinen, metro’s, bussen en veerponten-, komt grotendeels plat te liggen.

 

Gevreesd wordt dat veel mensen last krijgen van stroomuitval. De sneeuw en wind kunnen elektriciteitskabels breken en ook vallende takken, zwaar van de sneeuw, kunnen afbreken en de kabels kapottrekken.

Op Twitter circuleren al de meest afschrikwekkende namen voor de storm. De ‘Sneeuwstorm van 2015’ heeft de bijnamen Snowmageddon, Snowpocalypse en Snowzilla gekregen.

Lees ook  Canada voert Electronic Travel Authorization in

KLM heeft voor morgen twee retourvluchten tussen Schiphol en New York geschrapt wegens de zware sneeuwstorm die naar verwachting de komende dagen huishoudt in de Amerikaanse miljoenenstad. Dat heeft een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij gezegd.

KLM blijft de situatie de komende dagen nauwlettend volgen en bepaalt aan de hand daarvan of nog meer vluchten worden geannuleerd. Ook andere maatschappijen zoals Delta Airlines, US Airways en United Airlines hebben vluchten geschrapt naar de oostkust van de VS. Zo wordt morgen onder meer niet naar Boston, Newark en Philadelphia gevlogen.

Als Amerikaanse taxichauffeur is het verleidelijk om een slaatje te slaan uit de naderende sneeuwstorm. Maar de chauffeurs aan de oostkust van de Verenigde Staten moeten op hun tellen passen. Aangezien de noodtoestand is uitgeroepen, is het verboden om de prijzen op te drijven.

Die waarschuwing deed de burgemeester van New York, Bill de Blasio, vandaag. Als mensen merken dat hun chauffeur toch misbruik maakt van de situatie, moeten ze dat melden, zei hij.

Particuliere taxidienst Uber heeft in de aanloop naar de storm een maximum gesteld aan de tarieven voor ritjes. Die tarieven fluctueren; hoe meer vraag, hoe hoger de prijs. Toen bijvoorbeeld orkaan Sandy aan land kwam, rezen de prijzen de pan uit. Dat kwam Uber op veel kritiek te staan. Vandaar dat er vanaf vandaag een plafond is ingesteld.

Bron: AD.nl

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels

No posts to display