zondag, mei 19, 2024
No menu items!

Lava Kilauea bedreigt dorp op Hawaii

Heel langzaam kruipt de lava uit de vulkaan Kilauea richting het dorpje Pahoa op Hawaï. Sinds zaterdagmorgen is al meer dan 250 meter grond opgeslokt door de kokendhete blubber. Waaronder een begraafplaats.

Bewoners van Pahoa houden de lavastroom vanaf hun balkon in de gaten en hebben alles al gepakt als een evacuatie nodig is. Tot dusver is er weinig verandering in de situatie: de lava blijft op ze afkomen met ongeveer 10 meter per uur.

Darryl Oliveira, van de gemeente waar Pahoa onder valt, vertelde gisteren aan verschillende media dat bewoners die in het vermoedelijke pad van de lavastroom wonen, gewaarschuwd zijn. De autoriteiten houden de stroom in de gaten met rondvluchten boven het gebied. Waarschijnlijk bereikt de lava ongeveer 50 gebouwen in Pahoa. In het vermoedelijke pad liggen huizen en bedrijven.

De Kilauea-vulkaan barstte uit in 1983 en is daar tot op heden niet meer mee opgehouden. De lava die bij die uitbarstingen naar boven werd gespuwd, stroomde eerder vooral richting het zuiden, maar sinds een jaar of twee ook andere kanten op.

De lavastroom die Pahoa nu bedreigt, is het gevolg van een uitbarsting van de Kilauea in juni. Sindsdien stroomt het in verschillende snelheden richting het dorpje.

Bron: nos.nl
Lees ook  Toeristen vinden weer de weg naar New York

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels

No posts to display