zaterdag, mei 25, 2024
No menu items!

Presidentsverkiezingen op een dinsdag in november. Waarom?

Dinsdag 8 november 2016 is het weer zover, presidentsverkiezingen in de VS. Niet de makkelijkste dag om gaan te stemmen voor de werkende mens. Waarom worden de verkiezingen dan toch gehouden op een dinsdag in november?

Tussen 1788 en 1845 konden staten zelf een datum kiezen waarop de verkiezingen werden gehouden. Wat meestal resulteerde in chaos. De kandidaten zelf brachten hun stem uit op de eerste woensdag van december. In 1792 werd er een wet gestemd die stelde dat de verkiezingen moesten worden gehouden in de 34 dagen voor de eerste woensdag van december. De meeste verkiezingen gingen dan ook door in november, wat ideaal uitkwam voor de grotendeels agrarische bevolking. De oogst was voorbij, maar de winter was nog niet begonnen.

De ruime periode was geen probleem, aangezien in die tijd de communicatie ook heel traag verliep. Het duurde vaak weken voor de resultaten overal bekend waren. Maar door de opkomst van de spoorwegen en de telegraaf in het begin van de 19de eeuw ging de communicatie heel wat sneller. Er werd dan beslist dat het beter was om een dag vast te leggen waarop overal tegelijk de verkiezingen zouden doorgaan. 

November was de ideale maand voor de boeren, dus die maand werd gewoon behouden. Voor de specifieke dag in de week waren de opties beperkt. Vrijdag, zaterdag en zondag waren uitgesloten door de sterke Christelijke invloed. Veel mensen moesten een dag reizen met paard en kar om naar een stembureau te gaan, dus maandag en donderdag konden ook niet. Bleven nog over dinsdag en woensdag, maar woensdag was het marktdag voor de boeren. Dus dinsdag was de dag waarop het zou doorgaan.

Lees ook  Nationale parken gesloten door 'shutdown'

In 1845 legde het congress bij wet vast dat de presidentsverkiezingen zouden doorgaan op de dinsdag na de eerste maandag van november.

De laatste jaren wordt er echter steeds vaker geopperd om de dag van de verkiezingen te verplaatsen naar het weekend, zodat mensen meer tijd zouden hebben om te gaan stemmen.

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels

No posts to display