vrijdag, mei 24, 2024
No menu items!

Verborgen symbolen op dollar munten en biljetten

Wanneer je goed kijkt, kan je op verschillende dollar munten en biljetten symbolen terugvinden. De symbolen zijn er voor de veiligheid, maar het zijn vaak ook verwijzingen naar de geschiedenis van de VS.

Zelfde opschrift op elke munt

Het is bij wet vast gelegd dat alle Amerikaanse munten 6 opschriften moeten bevatten: “United States of America”, “Liberty”, “In God we trust”, “E Pluribus Unum” en de correcte datum en stempel. De spreuk “E pluribus Unum” verwijst naar de verschillende staten die samen de Verenigde Staten vormen. Het is latijn en betekent “Uit velen één”.

Letters op de munten

In de buurt van de datum is er vaak een letter te zien op de dollar munten. Deze letters verwijzen naar de plaats waar de munten werden gemaakt. Een ‘D’ staat voor Denver, ‘W’ voor West Point, ’S’ voor San Francisco en ‘P’ voor Philadelphia.

Grootzegel op dollarbriefje

Op elk dollarbriefje staat het Grootzegel van de Verenigde Staten. Deze zegel werd ontworpen in 1782. Op de achterkant van het zegel staat een onafgewerkte piramide met 13 lagen. Elke laag staat voor 1 van de 13 Britse koloniën die in 1775 vochten voor onafhankelijkheid van Groot-Brittanië. De piramide staat ook voor kracht en duurzaamheid.

De cijfers onderaan de piramide zijn Romeinse cijfers en staan voor het jaar waarin de Verenigde Staten onafhankelijk werden, 1776.

Het ook boven de piramide is het ‘Alziend oog’, een christelijk teken. Het symboliseert dat God waakt over de Verenigde Staten.

Grootzegel VS Achterkant
© United States Mint

Ook de voorkant van het zegel staat op het biljet. Hierop staat het symbool van de Amerikaanse vrijheid, de arend. In zijn linkerpoot heeft de arend 13 pijlen vast en in de rechter 13 olijftakken. De pijlen en olijftakken verwijzen naar oorlog en vrede. In de symboliek is rechts het belangrijkst, dus tonen de Amerikanen dat ze vrede belangrijker vinden dan oorlog, maar ook dat ze zich zullen verdedigen wanneer nodig.

Lees ook  Formule 1 race op Las Vegas Strip in 2023
Grootzegel VS Voorkant
© United States Mint

36 Amerikaanse staten

Op de achterkant van een 5-dollar biljet staat een afbeelding van het Lincoln Memorial. Als je goed kijkt, zie je de namen van 36 staten op het monument staan. Dit waren de 36 staten die de Verenigde Staten vormden in 1865, het jaar waarin Lincoln werd vermoord.

Lincoln Memorial 5 dollar
© United States Mint

Rijen van tien

Het nummer 10 links onderaan de achterkant van een 10-dollar biljet lijkt uit zwarte lijntjes te bestaan, maar eigenlijk zijn het rijen van het woord ‘Ten’, superfijn gedrukt.

Rijen Van 10 dollar
© United States Mint

EURion constellation

De EURion constellation is een patroon van cirkels dat voorkomt op verschillende bankbiljetten. Op een biljet van 20 dollar worden de patronen gevormd door de cijfers 20 die over het biljet verspreid staan. Het patroon wordt door grafische software herkend, waardoor biljetten niet zomaar kunnen worden gekopieerd.

EURion Constellation 20 dollar
© Dunnce Wikimedia Commons

Amerikaanse simkaart

Verbonden blijven tijdens je trip door de USA? Dan heb je een Amerikaanse simkaart nodig. USA SIM heeft alles wat je nodig hebt.

Amerikaanse prepaid simkaart

Reisadapter voor Amerika

In de VS is het moeilijk om een overgangsstuk te vinden van Europese naar Amerikaanse stekkers, dus neem je best zelf een adapter mee. Deze TESSAN Reisadapter USA met 2 usb-poorten is ideaal.

=> Bekijk bij Amazon

Gerelateerde artikels

No posts to display